stickad blå tröja som hänger över en skyltdocka i ett skyltfönster

ReTuna Återbruksgalleria

ReTuna är världens första återbruksgalleria, där allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Här hittar du butiker som säljer allt från möbler, inredning och kläder till verktyg, cyklar och till och med mat.

Hos Stadsmissionens secondhand som är auktoriserad InfoPoint får du turistinformation och tips om flera utflyktsmål i Eskilstuna.

Allt som säljs är återbrukat

Vi behöver konsumera ibland, vi behöver nya saker. Men vi behöver också konsumera på ett smart och hållbart sätt och det gör du på ReTuna Återbruksgalleria.

I butikerna säljs föremål som är restaurerade, renoverade eller återbrukade. De prylar som Eskilstuna- och Torshällaborna vill bli av med, men som fortfarande är brukbara lämnas in till återvinningscentralen, ”Returen” som ligger i anslutning till gallerian.

Aktiviteter och evenemang

Under året genomförs en rad aktiviteter där hela återbruksgallerian bjuder in till exempelvis skördefest, klädbytardag, luciafirande, julmarknad, vintermarknad och vårstädningskalas. Dessa evenemang kompletteras med föreläsningar, event och workshops som ger besökare och kunder inspiration och kunskap kring miljö, hållbarhet och återbruk (upcycling).

Visningar och studiebesök

ReTuna är en av de få, och kanske hittills den enda kretsloppsparken i hela världen där hela kedjan vävs ihop. Gallerian har blivit en internationell nyhet och besökts av dokumentärfilmare, journalister och nyfikna turister från jordens alla hörn.

Boka ett studiebesök och se in bakom kulisserna i världens första återbruksgalleria. Turen tar cirka en timme med fokus på konceptet bakom ReTuna. Studiebesöken erbjuds till grupper och företag och bokas i förväg via ReTuna.

InfoPoint- Turistinformation hos Stadsmissionens secondhand

Butiken Stadsmissionens secondhand är dessutom en auktoriserad InfoPoint. Passa på att se och uppleva mer av Eskilstuna med omnejd när du ändå är här! I butiken finns InfoPoint där du kan hämta kartor och broschyrer över besöksmål och aktiviteter i trakten samt få hjälp med enklare frågor

InfoPoint Stadsmissionens secondhand

Resa till ReTuna Återbruksgalleria

  • Med bil: Adressen är Folkestaleden 5 och ReTuna ligger cirka 8 minuters bilväg från Eskilstuna centrum. Svänger du av från E20 (huvudled mellan Stockholm och Göteborg) når du gallerian på bara några minuter.
  • Med buss: Buss 7 stannar vid hållplatsen ”Ekeby våtmark” som ligger precis vid gallerian. Från Fristadstorget tar bussresan cirka 10 minuter och bussen passerar även centralstationen. Så kommer du med tåget så går det utmärkt att åka vidare med buss ut till ReTuna.
  • Med cykel: Det är enkelt att cykla till ReTuna från Eskilstuna. Det är en fin cykelbana som går från centrala Eskilstuna hela vägen till ReTuna. Det tar ca 10-15 min att cykla sträckan.
  • Med elsparkcykel: Det är smidigt att åka elsparkcykel med TIER och Quickscooters till ReTuna. Det tar ca 8-10 min att åka sträckan på cykelbanan från centrala Eskilstuna hela vägen till ReTuna.

Hyr ReBuykes cyklar på plats eller på Elite Stadshotellet & Vilsta Sporthotell

Butiken ReBuyke som specialicerar sig på begagnade cyklar, har även cyklar till uthyrning. Cyklarna går att hyra i butiken på ReTuna, eller på Elite Stadshotellet och Vilsta Sporthotell som samarbetar med ReBuyke.

Kontakt

Telefon: +46 16 10 60 60

E-post: info@retuna.se

Adress: Folkestaleden 5, 635 10, Eskilstuna

Webb: retuna.se